A fogászati fúrógépek alkalmazása

 

Fogászati kezelés és szájsebészet

A fogorvos praeventiv extensiót nem végezve megelégszünk azzal, hogy a szuvas részeket eltávolítjuk, s legalább akkora üreget alakítunk, amelybe tömőnk feje majd belefér, ezt a fogászat szakembere végzi. Ebben az üregben is igyekszünk az axiopulpalis falat — amely a III. osztályú üreg feneke — simára, laposra, ill. a fog természetes felszínével párhuzamosan enyhén konvexre gyalulni (vagy gyémánttal, vagy kúpfúróval), szabályos élt képezni az axiopulpalis és az ad maximum megkímélt vestibularis fal között, ill. amennyire valamelyes orális fal is megmaradt, annak mentén is.

Ugyanígy élt képezünk az axiopulpalis és a gingivalis üregfal között is. Az üreg gingivalis falát annyira terjesztjük ki az ínyszélirányába, amennyire a caries kiterjedése diktálja. Ami a vestibularis üregfal kímélését illeti, messze elmegyünk: a fog vestibularis felszínének zománcborítékát még akkor is megtartjuk, ha nincs dentintámasztéka a fogorvos. Erre a falra ugyanis a fogazat normális funkciójakor alig hat terhelés, s e terhelést is csökkentheti a beteg, ha vigyáz erre a fogára (amit a jobb esztétikai hatás érdekében hajlandó is megtenni).

A fogász tömés behelyezése

A tömés eleve gyengébb tartását lényegesen megjavíthatja a fogorvos, ha a vestibularis és az orális üregfal találkozásában, az üreg incisalis sarkában a dentint kissé ,,alávájjuk” a fogászaton. Ezt a tömés retentióját lényegesen fokozó incisalis alávájást automatikusan alakíthatjuk ki a 3-2-28 számozású különleges bárddal, vagy kicsiny fejű gömbfúróval is készíthetjük.

A III. osztályú üregben is el kell végezni a zománcfalak simára vagy ferdére gyalulását. A vestibularis és az orális falon vésőt, zománcbárdot vagy finom szemcséjű csiszolókövecskét használhatunk e művelethez, a gingivalis falon a legjobb a gingivaszél-simító.

Preparálás és plasztikus üreg készítése

A legtöbb fogorvos a IV. osztályú üreget a közelmúltig plasztikus tömőanyaggal tömni egyáltalán nem lehetett, a metsző-, ill. a szemfog letörött sarkát pótló plasztikus anyagból készült tömés terheléskor jóformán azonnal eltört. A plasztikus tömőanyagok közül kivétel volt a Black idején közhasználatban állott kalapált arany, az ebből készült IV. osztályú tömés jól tartott.

Amint azonban a kalapált aranytömés idejét múlta, IV. osztályú üreg tömésére majdnem kizárólag öntött fémtömést használunk, vagy pedig inkább fogszínű köpenykoronával borítjuk a fogat. A legújabb idők vívmánya, hogy létezik olyan újabb plasztikus fogszínű kompozíciós tömőanyag, amelyből tartós IV. osztályú tömést készíthet az orvos.

Ezért indokolt a IV. osztályú üreg praeparálását e vonatkozásban is tárgyalni.

Egyéb fogász tapasztalat

IV. osztályának akkor nevezzük a frontfogak approximalis felszínének szuvasodása miatt előkészített üreget, ha a tömésnek a fog letört sarkát is pótolta a fogász. A fog sarka vagy eleve letört, vagy a praeparálás során derül ki, hogy a szuvasodás oly mértékben gyengítette, hogy a legjobb akarattal sem tartható meg. Az üregnek hiányzik kisebb-nagyobb kiterjedésben a szájpitvar felőli fala. Hogy a készítendő tömésnek kellő tartást és ellenállást biztosítsunk, az üreget ki kell terjesztenünk a fog e célra alkalmas felszínére.

Hogy ez adott esetben melyik felszín, az a fog alakjától és helyzetétől, valamint a tömésre ható erő irányától függ. így a felső frontfogakra szabályos függőleges és vízszintes túlharapásban oro-vestibularis irányú erő hat, a tömést ezért e fogak orális (palatinalis) felszínén horgonyozhatjuk el. A lényegesen ritkábban érintett alsó frontfogakra ható erőnek az iránya éppen fordított: vestibulo- oralis irányú.

Ezért a IV. osztályú üreget ezeken a fogakon a vestibularis felszínen kell elhorgonyoznunk, ami esztétikailag sokszor kifogásolható. Tekintettel e körülményre, tárgyalásunkat a felső frontfogakon praeparálandó üregre szorítjuk.